Brieven

van de koning
Blogs: altijd iets om over te schrijven

Waarom wakker liggen van je werk helemaal geen slecht teken is

27% van de Nederlanders met een goed voornemen wil zich in 2019 minder druk maken. Ben ik de enige die ‘je druk maken’ niet als een slechte eigenschap ziet? Sterker nog, ik hoop in het nieuwe jaar weer regelmatig wakker te liggen van mijn werk.

Druk hébben of druk máken 

Het druk hébben en je druk máken zijn twee verschillende dingen. Als je zorgt dat je het niet té druk hebt, kun je het jezelf veroorloven om je druk te maken over de dingen die wel op je agenda staan. Zo creëer je ruimte om dieper na te denken over de klussen waarmee je bezig bent, en om je eigen werk nog eens kritisch van de andere kant te bekijken. Die extra blik zorgt ervoor dat je niet verzandt in clichés, dat je opdrachtgevers net dat beetje extra kwaliteit kunt geven en dat je flexibel kunt zijn zonder stress als dat nodig is.

Goed voor opdrachtgevers, goed voor jou

Op bovenstaande manier is je druk maken helemaal zo slecht nog niet, daar zullen de meesten het over eens zijn. Maar wat als dat buiten werktijd doorgaat? Als je er tijdens het avondeten niet helemaal bij bent met je hoofd, omdat je nog steeds denkt aan hoe het beter of anders kan? Of als je er ’s nachts wakker van ligt, zoals ik met regelmaat doe? Voor mij is het een teken dat ik goed bezig ben. Als ik ’s nachts pieker over een opdracht, betekent dat dat ik een mooie klus heb aangenomen. Een opdracht die veel van me vraagt, die me uitdaagt om meer uit mezelf te halen. Als ik na werktijd nadenk over een tekst, structuur of manier om een webpagina te optimaliseren, zet ik niet alleen een extra stap voor mijn opdrachtgever, maar ook voor mezelf. Want ik weet dat ik leer van zo’n opdracht en op die manier investeer in mijn eigen ontwikkeling. Nog een voordeel: een factuur versturen na een opdracht die je met twee vingers in je neus doet is fijn, maar er gaat niets boven het gevoel dat je hebt na het opleveren van een klus waar je echt trots op bent. 

Zorg dat je wakker ligt om de juiste redenen

Ik word blij van opdrachten waar ik me in vast moet bijten. Vertaald naar mijn vakgebied: een heldere samenvatting maken van een complex beleidsstuk bijvoorbeeld. Of een groot aantal teksten voor één opdrachtgever schrijven met een deadline die neigt naar onmogelijk. Opdrachten die je alleen tot een goed einde brengt dankzij een flinke portie adrenaline en enthousiasme, en misschien een tikkie koppigheid. Daar krijg ik energie van. Meer dan genoeg energie om die paar doorwaakte nachten op te vangen. Slechte samenwerkingen daarentegen vreten energie. Niet nagekomen afspraken, scheve verwachtingen over en weer of beloofde reacties die uitblijven: ook dat zijn oorzaken van piekeren buiten werktijd. Oorzaken waar ik liever geen seconde minder om slaap. Gelukkig heb je dat zelf in de hand. Er is namelijk geen opdrachtgever die jouw tijd en energie liever gebruikt voor miscommunicatie dan voor jouw expertise. Ook ik wil daar zo min mogelijk tijd in investeren, en daarom steek ik die tijd in het begin van een samenwerking graag in een gedegen kennismaking en het maken van goede afspraken.

Mooie dromen

Ik ga door het vuur voor opdrachtgevers met dezelfde passie, die net als ik energie krijgen van een goed resultaat. Ik heb vertrouwen in hun deskundigheid en kennis van hun vakgebied en doelgroep, zij in mijn expertise als tekstschrijver en SEO-specialist. Ga ik in 2019 wakker liggen van mijn werk? Vast wel. Maar als dat gebeurt, dan is dat omdat ik zoek naar een scherpere schrijfstijl, opvallende invalshoeken, creatievere woordkeuze, de duidelijkste structuur. Want als het gaat om onduidelijke werkafspraken of desinteresse, sluit ik me van harte aan bij die 27% van de Nederlanders met een goed voornemen. Ik wens iedereen een succesvol jaar met fijne samenwerkingen, en hier en daar een nachtje wakker liggen.

Heb je een klus waar ik me in vast mag bijten?

Laat het me weten!
vorige
Goede voornemens voor 2019: met tips om ze vol te houden

Heb jij al plannen voor het nieuwe jaar? Met deze tips bereik je je doelen. Lees meteen welke goede voornemens ik dit jaar écht wil waarmaken.

Welkomsttekst website: welke tekst zet je op je homepage?

Hoe schrijf je de perfecte welkomsttekst voor je website? Met deze 5 tips zorg je voor meer bezoekers en een onvergetelijke eerste indruk.

Wel of niet investeren als zzp'er?

Een opleiding SEO-copywriting, een nieuwe bedrijfsnaam en een fonkelnieuwe website: 2018 is een jaar van investeren voor tekst van de koning. Hartstikke spannend, want het is natuurlijk wel de bedoeling dat die investering zich terugbetaalt.