Nieuwsbrief versturen: 5 redenen om het niet te doen
1. Klanten zien je nieuwsbrief als spam
Dat is even slikken. Met bloed, zweet en tranen stel je een nieuwsbrief samen, met als resultaat een prachtig overzicht van projecten om trots op te zijn. Dikke kans dat de ontvanger je mail niet eens opent, maar ongezien naar de prullenbak klikt. Zonder goede onderwerpregel zijn al je inspanningen voor niets.
2. Klanten gaan zich aan je ergeren
Een horrorscenario: als je in je enthousiasme iets te fanatiek aan het verzenden slaat, is van verveeld wegklikken geen sprake meer. Als je naam te vaak in de mailbox verschijnt, wek je irritatie op. Het is dus zaak de juiste verzendfrequentie te vinden. Belangrijker nog: zorg voor een inhoud waar je lezer juist naar uitkijkt. Dat brengt je meteen bij het volgende punt:
3. Goede onderwerpen voor je nieuwsbrief bedenken is niet eenvoudig
Je weet ongetwijfeld wat je wilt vertellen. Maar bij het versturen van een nieuwsbrief gaat het er om dat je weet wat je klant wil lezen. Een goede nieuwsbrief bevat een mooie mix aan onderwerpen met een insteek waar de lezer iets aan heeft. Stel jezelf continu de vraag: waarom zou mijn klant dit willen weten?
4. Een nieuwsbrief maken kost tijd
Best veel tijd zelfs. Je kunt natuurlijk de nieuwsberichten op je website één op één kopiëren en in een standaard format plakken. Maar is dat echt het visitekaartje dat je wilt afgeven? Of wil je de klant laten zien dat je tijd steekt in teksten die de lezer plezier doen? Dat betekent investeren in korte en krachtige teksten die de klant weinig leestijd kosten, maar wel een glimlach bezorgen. Je moet er maar tijd voor hebben.
5. Als je het goed doet, kost het je nóg meer tijd
Stel: je maakt een goede nieuwsbrief. Met onderwerpen waar de klant iets aan heeft, sprankelend geschreven en ook nog eens op het juiste moment verzonden. Dan hou je dus het contact met je klanten warm, blijf je in beeld bij mensen die overwegen een aankoop te doen, verzamel je adressen van nieuwe potentiële afnemers en kun je de lezer zelfs tot actie aanzetten. Als dat geen extra werk oplevert…
Benieuwd hoe ik het maken van een nieuwsbrief zelf aanpak? Abonneer je gratis op mijn nieuwsbrief.
Wil je valkuil 1 tot en met 4 voorkomen? Ik help je graag op weg!